ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: Više od polovine nacije redovno konzumira alkohol

0
foto: pixabay
Skoro svaki treći Srbin uživa u alkoholu više puta nedeljno, pri čemu je pivo omiljeno piće našeg naroda

Više od polovine građana Srbije redovno konzumira alkohol, a skoro svaki treći pije više puta nedeljno, dok je omiljeni napitak nacije pivo, pokazuju istraživanja Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića Privredne komore Srbije (GUDAP).

Stručnjaci upozoravaju da su građani, pogotovo omladina, ogrezli u alkoholizmu, a da koren svega leži u porodici.Mira Kovačević, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, ističe da je čak 75 odsto zavisnika prvi put alkohol probalo u krugu porodice.

Počinje se od malih nogu

– Čak 75 odsto zavisnika prvi put je alkohol probalo u krugu svoje porodice. Uobičajeno je da se muškom detetu daje pivo jer je porodici zanimljivo da vidi brkove od pene na dečaku. Ali za neke ljude koji su osetljivi i predisponirani, to može kasnije da pređe u problematičnu naviku – ističe Mira Kovačević, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti. Ona smatra da uzroci alkoholizma leže i u agresivnom reklamiranju piva, kao i u velikoj nezaposlenosti, pa mladi dosta vremena provode u kafićima.

Doktorka Tatjana Đurić dodaje da je jedno alkoholno piće rizično po razvoj za mlađe od 18 godina, ali da oni piju mnogo više.

Žene sve više piju

– Nema razlike u konzumiranju alkohola između mladića i devojaka. Zabeležen je i znatan porast žena koje su zavisne od alkohola – izjavila je dr Đurić.

Predsednik GUDAP Predrag Amidžić upozorava da čak 74 odsto građana ne zna koliko je promila alkohola dozvoljeno u krvi da bi se vozilo.
– U Srbiji se najviše konzumira pivo, ne zato što je ovo zemlja pivopija, nego zbog slabe kupovne moći. Iz istog razloga alkohol se najčešće konzumira u svojoj kući ili u gostima – smatra on.

IZVORkurir.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here