foto:radiomagnum

Nizom sprovedenih humanitarnih akcija, počev od humanitarnog koktela i aukcije slika, pa do akcije organizovane proteklog vikenda na zaječarskom skveru pod nazivom „Škljoc za Sanelu“ do sada je za lečenje Sanele Stefanović iz Zaječara sakupljeno nešto više od 150 hiljada dinara.

Sanela Stefanović ima 32 godine i radi kao nastavnica likovne kulture u Osnovnoj školi Hajduk Veljko u Zaječaru. Sanela godinama unazad boluje od multiple skleroze.

„Moja bolest dijagnostifikovana je 2006. godine, sećam se bio je juli mesec, ogromna vrućina. Otežano sam hodala, osećala sam umor zapravo osećala sam kao da imam problem sa srcem. Mišići su se snažno zatezali i sve je to napravilo veliku pometnju u meni. Nikada do tada nisam imala problema sa virusima, niti sam primala injekcije. Bila sam strašno zdrava i snažna devojčica. Obzirom da sam po prirodi bila jedna buckasta devojčica, u to vreme, zarad svoje linije, držala sam dijetu, a i s obzirom da sam bila student Fakulteta umetnosti, bio je period ispita, menjala sam noć za dan, te sam doživela taj spoj fizičkog i psihičkog pada“, seća se Sanela.

Onda je, kako kaže, usledio šok.

„Poslali su me sa neurologije ovde u Zaječaru na neurologiju u Nišu. Tamo su mi rekli da će me zadržati do nedelju dana. Medjutim, ostala sam dve ili tri nedelje, kako bi uradili potrebne analize. Dobili su neophodne podatke i dijagnostifikovali mi multiple sklerozu, za mene do tada stran pojam, a o nazivu i da ne govorim. To je meni toliko bilo jezivo, nisam znala o čemu je reč. Sećam se dana kada sa ležala u krevetu i gledala u plafon i činilo mi se da se ceo moj život promenio preko noći i kao da sam postala starija, zrelija i snažnija za desetak godina“, kaže Sanela i dodaje:

„Neophodno je bilo da prvo savladam taj psihički pad i da se psihički podignem na neki viši nivo. Zahvaljujući pulsnim terapijama, ali i doktorima i mudrim ljudima koje sam zatim upoznala i kojih se još uvek sećam, naučila sam i saznala mnoge stvari. Naučili su me kako treba živeti i ko smo mi u suštini. Vremenom se to lepo kanalisalo u meni i taj neki strah je, koji je bio neophodan u samom početku bolesti, nestao“.

Sanela kaže da je jako važno bilo i okružiti se pozitivnim ljudima.

„Uvek sam se kretala u nekom društvu koje je bilo pozitivno. Družila sam se sa različitim ljudima, ali uvek je moje srce vršilo selekciju, te je biralo samo one ljude koji su nasmejani ,snažni, jakog duha i sa kojima sam mogla da se uklopim, jer sam jedino sa njima mogla da funkcionišem“, navodi Sanela.

Ovom mladom prosvetnom radniku trenutno nije nimalo lako.
Saneli je lečenje zakazano u Ukrajini, za koje je potrebno puno novca koji ona ne može da priušti. Kako kaže, potrebno je 10 hiljada evra.

„Od jednog poznanika saznala sam za mogućnost lečenja u Ukrajini. Tamošnja klinika zapravo već 23 godine koristi metode koji ovde nisu dostupni i ne primenjuju se. Nakon podnete dokumentacije lekarima u Ukrajini, odgovor da sam primljena dobila sam, verovali ili ne, već narednog dana. Rečeno mi je da se odgovor čeka uglavnom dva dana, a ja sam ga dobila odmah sutradan. To je u meni probudilo veliku nadu i još veću potrebu da se borim, jer prosto osećam da je spas i lek za moje stanje upravo sada došao. Pokušavam da sakupim novac, do kojeg je mnogo teško doći. Deset hiljada evra mi je potrebno za lečenje u Ukrajini“, kaže Sanela i objašnjava:

„Lečenje se sastoji od injekcija matičnih ćelija koje se ubrizgavaju u stomak. Prvo se ubrizgavaju ćelije koje odlaze na oštećena mesta gde bi se one brzo učaurile i zauzele svoj položaj, a potom se ubrizgavaju ćelije koje bi upotpunile ceo organizam i na taj način ga obnovile“.

Lečenje je zakazano za 16. oktobar.
A kako bi se pomoglo mladoj Zaječarki, organizovane su brojne aktivnosti koje su podstakle veliki broj humanih ljudi, ali i učenika škole u kojoj Sanela predaje, da novac doniraju u skladu sa svojim mogućnostima.

„Moram da pohvalim moju decu, bivše i sadašnje učenike. Ja za njih nemam reči kojima bih ih opisala. Oni čine čudo i prosto su neverovatni. Ranije sam pred spavanje, razmišljala o njima i pitala se da nisam nešto na času pogrešila i da se nisam ogrešila o nekog učenika. Sada sam dobila odgovor upravo o tome kakva sam bila na času i pokazuju koliko im značim. To je toliko dirljivo, da ja ne mogu da vam opišem“, ističe Sanela.

Proteklog vikenda, na zaječarskom skveru održana je akcija „Škljoc za Sanelu“, a još jedna takva akcija biće organizovana u sredu, 21. septembra. Takodje, u sredu od 21 sat u kafiću RockWood nastupiće grupa Memento i Icke i Acka, dok će u subotu, 24. septembra, nastupiti lokalni dj-evi.
Kako je planirano, od 23 sata nastupiće DJ ‘N’ Sax, u 00.45 Connector DJ’s, dok je za 02.30 zakazan nastup Electrified-a.

Cena karte je simboličnih 100 dinara.

„Sav novac sakupljen tokom humanitarne žurke biće doniran Saneli za lečenje, zato dođite u što većem broju“, apeluju organizatori.

Svi koji žele da pomognu Saneli, odnosno da doniraju sredstva kako bi ova mlada Zaječarka mogla da ode na zakazano lečenje u Ukrajinu polovinom oktrobra, mogu da doniraju sredstva uplatom na neki od sledećih računa:

dinarski: 205-9011006770147-42
devizni: RS35205903102253431482, primalac Sanela Stefanović, Zvezdan

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here