foto:radiomagnum

Centar za tradicionalne umetnosti „Koreni“ juče se uselio u nove prostorije na spratu bivšeg prodajnog salona „SIMPO“ u  Zaječaru.

Ovim povodom je u novim, renoviranim  prostorijama organizovana prigodna svečanost na kojoj je Njegovo Preosveštenstvo episkop timočki Ilarion  osveštao  prostorije.

Perislav Ducić ispred „Korena“ je izrazio veliko zadovoljstvo što je Centar za tradicionalne umetnosti konačno dobio adekvatan prostor za rad.

„Danas je veliki dan za naše Udruženje, jer je posle punih 7 godina folklorni  ansambal dobio svoj dom. Posle dugogodišnjeg traženja pronašli smo ovaj prostor. Koristili smo sopstvena sredstva.  Ovde se okuplja osam folklornih grupa  i već imamo veliko interesovanje u gradu za upis.  Ova nova lokacija i prostor pruža kvalitetne uslove za rad ansambla. Samo useljenje znači novi početak za „Korene“ i veliki podstrek za razvoj tradicionalne umetnosti, jer je naša misija i cilj da postanemo živi muzej koji će na kvalitetan način čuvati i prezentovati tradicionalne vrednosti našeg kraja“ , rekao je ovom prilikom Ducić i dodao:

„Iza nas stoje stoje brojna priznanja  i nagrade,  kao i uspesi na festivalima  u Austriji, Nemačkoj,  Švajcarskoj,  Makedoniji, Grčkoj, Italiji  i mnogim drugim zemljama,  a pred nama su i brojna putovanja“.

Nakon svečanog otvaranja priređen je koktel za sve goste.

Prostorije u samom centru grada funkcionalno su prilagođene delatnosti i pružaju primerene uslove za rad škole folklora, radionice za instrumentalnu tradiciju, radionice za tradicionalno pevanje i umetničkih ansambala koji okupljaju blizu 200 članova svih uzrasta.

Uređene su isključivo sopstvenim sredstvima Udruženja, kao primer dobre prakse u primeni principa održivosti programa savremenog stvaralaštva u sferi tradicionalnih umetnosti i kulture.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here