foto:radiomagnum

DOM KULTURE U KOTLUJEVCU ĆE DOBITI LIKOVNU GALERIJU I KLUB KULTURE, A OD SEPTEMBRA DOM ĆE IMATI I GREJANJE.  SALA ĆE BITI KLIMATIZOVANA, A U SKLOPU DOMA, BIĆE OTVORENA I BIBLIOTEKA. U PLANU JE DA SE U NAREDNOM PERIODU GRADSKI BIOSKOP NALAZI UPRAVO U TOM NAJVEĆEM ZAJEČASRKOM NASELJU, ovo je na juče održanoj pres konferenciji rekao v.d. direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Vladimir Đuričić.

Dom kulture u Kotlujevcu, godinama je bio zapušten i ostavljen da propada, iako je u tu investiciju uloženo mnogo novca. Instalacije su popucale, krov je prokišnjavao, grejanja nema, pa je objekat izgubio svoju prvobitnu namenu – da postane centar kulturnih događaja. Sada je situacija drugačija. Uveliko se radi na uređenju prostora gde će 18. jula biti otvorena likovna galerija, a u planu je otvaranje biblioteke, kao i Gradskog bioskopa.

„Dom kulture u Kotlujevcu koji je renoviran pre više godina sa velikim ambicijama i u čije renoviranje je grad uložio mnogo para, nekoliko godina je bio potpuno zapušten i iseljen iz mnogo razloga a iza toga stoji samo ljudska sujeta i glupost jer je neko toliku investiju krenuo da uništava svojom nebrigom o tome, i bio je doveden u stanje da je počeo da liči na ruinu, počeo je da prokišnjava, korisnici su se iz njega razbežali, instalacije su popucale.  Tamo je samo radila jedna žena u mesnoj zajednici, sve ostalo je bilo kao hror film. Ključeve tog doma je imao ko je hteo, radilo se šta je hteo, struju niko nije plaćao. Formiranjem nove ustanove koja pored pozorišta obuhvata i Centar za kulturu i Gitarijadu i dosta toga, mi smo dobili u nadležnost da taj Dom koristimo i o njemu brinemo. Mi već nekoliko meseci radimo na njegovom sređivanju, a plodovi toga će uskoro biti vidljivi javnosti. Deo naših radnika tamo radi, preselili su kancelarije, to je važno samo zato što o tom domu sada ima neko ko brine, ali ono što je za nas još važnije, je što će on postati kulurno žarište u Zaječaru i Timočkoj krajini. To je bio jedan od ozbiljnih razgovora koji smo pre formiranja ove ustanove, obavili sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i jedan od naših zadataka je da Dom kulture u Kotlujevcu zaživi i postane jedno veliko kulturno središte“, istakao je Đuričić i dodao:

„Da smo na pravom putu govori ono što će se narednih dana dešavati. Kotlujevac će kao jedno najveće naselje u Zaječaru, ponovo dobiti biblioteku. Drugo što ćemo raditi je galerija. Naime, završava se njeno sređivanje, pa će Kotlujevac dobiti likovnu galeriju  i klub. Prostor je več okrečen, slike su okačene, u prvo vreme će tu biti likovna galerija, a posle će se i književni i mnogi drugi programi tu održavati. Terasa će biti sređena i tu će biti jedan klub koji će se koristiti na jedan poseban način. Neće biti to kafana, već jedan klub kulture koji nedostaje Zaječaru, posebno tom delu grada. Tamo smo već sada preselili bioskopske projekcije a planiramo da formiramo i spostven, naš zaječarski bioskop, koji će biti pod našom ingerencijom i koji će, čim se stvore uslovi, što pre početi da rade u Kotlujevcu. Dakle, Gradski biokop u Zaječaru će biti u Kotlujevcu. Ta sala u Kotlujevcu će biti višenamenska. Ovog trenutka se radi projekat vezan za grejanje i do septembra će grejanje cele zgrade biti završeno, jer ako to ne uradimo, nema svrhe bilo šta raditi. Sala će biti klimatizovana, biće ugrađena i ventilacija“.

Likovna galerija će biti otvorena u sredu 18. jula u 19:00 sati u kojoj će biti izloženi radovi izabrani iz Likovne kolionije Gamzigrad, koja postoji već 25 godina. I ove godine tradicionalna kolonija biće organizovana u Gamzigradskoj banji od 20.do 30.avgusta, zahvaljujući i pomoći Elektroprivrede Srbije. Učestvovaće 15 umetnika koje je odabrao selektor kolonije magistar Drago Simić iz Loznice i prvi put umetnici će imati obavezu da organizuju izložbu sa kolonije u mestima odakle dolaze. Nakon otvaranja galerije, 18.jula u Domu kulture u Kotlujevcu biće promovisan i časopis „Razvitak“, sa čijim je izdavanjem bilo problema predhodnih godina, pa čak ni izdanje za 2015.godinu nije bilo završeno, čulo se na konferenciji. Sada je, kako je rečeno, odštampana strana koja nedostaje i izdanje će biti predstavljeno javnosti.

Direktor biblikoteke „Svetozar Marković“ Boban Đorđević  je povodom ponovnog otvaranja biblioteke u Kotlujevcu podsetio, da je ogranak biblioteke u tom naselju bio otvoren 1972.godine i da je tokom decenija postojanja bio servis kulture za ljude i sa leve i sa desne obale Timoka, sve do pre 4 godine kada je prestao sa radom.

„Zato je ponovno otvaranje ogranka zakazano za 16. jul za bibliotekare od izuzetnog značaja“, naglasio je Đorđević  i pozvao građane iz ovog dela grada da se učlane u biblioteku. Radno vreme biće od 8:00-16:00 svakog radnog dana. Đorđević je zahvalio gradonačeniku Zaječara Bošku Ničiću na razumevanju značaja ponovnog otvaranja biblioteke u Kotlujevcu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here