foto:radiomagnum

Tokom ovih letnjih meseci Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru redovno vrši kontrolu kvaliteta vode za kupanje na području Zaječarskog i Borskog okruga. Pre dve nedelje je po prvi put, posle dve godine, izvršena kontrola Crnog Timoka, tačnije kupališta na Popovoj plaži. Analiza je pokazala da je voda na ovom kupalištu  mikrobiološki ispravna i bezbedna za kupače kao i voda na malom i velikom bazenu u Zaječaru. 

Prema rečima Dr Dijane Miljković, specijaliste higijene Zavoda za javno zdravlje „Timok“, od aprila meseca primenjuje se novi Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda. Njime je, između ostalog, predviđeno da rezidualni hlor, koji ostaje u vodi za kupanje, bude čak do miligrama, što je nešto veća vrednost nego u vodi za piće.

„Voda na bazenu u Zaječaru je zadovoljavajućeg kvaliteta, kako na malom, tako i na velikom bazenu. Za dva meseca uzeli smo 12 uzoraka i konstatovali da je voda bezbedna za kupače a analizom je utvrđeno da je i voda na velikom i malom bazenu u Boru, takođe zadovoljavajućeg kvaliteta. Pod stalnom kontrolom je i terapeutsko-medicinski bazen u Gamzigradskoj banji i tu do sada nije bilo nikakvih problema. Jedan od najposećenijih kompleksa tokom letnjih meseci je bazen u Knjaževcu, tamo smo uzeli jedan uzorak i voda je bezbedna za kupače, dobrog je kvaliteta jer je, slobodno mogu da kažem, termo mineralna, čak ga i preporučujemo tokom kupališne sezone.  Takođe vršimo analizu vode u Sokobanji iz kompleksa Akva park „Podina“ iz četiri bazena: poluolimpijski bazen, rekreacioni bazen, bazen sa toboganom i dečiji bazen kao i u kompleksu „Soko-terme“. Možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je voda bezbedna za kupače.“

Analize uzorkovanje vode iz ostalih bazena, na primer, Donjem Milanovcu u okviru Hotela „Lepenski vir“, kompleksa PRSC „TA Balašević“ na Rtnju i hotel „Jezero“ na Borskom jezeru, pokazuju da nema nikakvih problema i da je voda dobrog kvaliteta i bezbedna za kupače.

Tokom leta vrši se i kontrola vode za kupanje sa otvorehih kupališta na rekama i jezerima.

„Ono na šta smo čekali skoro dve godine, pre dve nedelje je i urađeno a to je kontrola i na Crnom Timoku u Zaječaru, tačnije na Popovoj plaži i mogu da kažem da je kvalitet vode dobar, pa preporučujemo ovo popularno kupalište svim Zaječarcima. Skoro su rađene analize na Dunavu, plaža kod Tekije, Kladova, Korbova, Brze Palanke i „Kusjak“ kod Negotina, plaže na Borskom jezeru, Plaža „Zmijanac“ u Boljevcu. Na ovim kupalištima je voda bezbedna za kupače i preporučujemo i ova kupališta.“, rekla je dr Dijana Miljković.

Zaključak je da su vode sa plaža i bazena preporučljive za kupanje uz redovnu primenu higijenskih mera kupača.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here