foto:radiomagnum

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Zaječaru u prošloj, 2018. godini, zabeležili su 447 požara, od toga 113 tokom letnjih meseci, dok je od početka ove godine do sada, evidentirano 420. Vatrogasci apeluju na građane da ne pale biljne ostatke, posebno ne tokom letnjih meseci kada temperatura dostiže i do 40 stepeni, i podsećaju da je kaznena politika po tom pitanju, veoma jasna. 

Zbog ekstremno visokih temperatura koje tokom letnjih meseci dostižu i do 40 stepeni, poznato je da je tada zabeležen i veći broj požara, posebno na otvorenom. Ipak, i pored mnogobrojnih apela nadležnih da ljudi ne pale biljne ostatke na otvorenom, mnogi to i dalje rade. U prošloj godini je zabeleženo 447 požara, dok je od početka godine evidentirano 420.

„U toku 2018. godine, Vatrogasno-spasilački bataljon u Zaječaru zabeležio je 447 požara, od toga u letnjim mesecima, tačnije u junu, julu, avgustu i septembru imali smo 113 požara, od toga 92 požara na otvorenom prostoru. Kada govorimo o 2019. godini,  od 1. januara do sada, imali smo 420 požara, a 320 na otvorenom, što je značajno uvećanje. Ono što je karakteristično jeste da nam dolazi letnji period, kada se skida letina sa polja, i naš apel građanima je da nikako ne spaljuju biljne ostatke na otvorenom prostoru. Prksa jeste takva očigledno, ali to je zabranjeno po svim zakonima, ne samo po Zakonu o zaštiti od požara, već i zakonima o lovstvu, šumama, poljoprivredi i drugim zakonima. Kazne za nepoštovanje propisa su od 10.000 do 50.000 dinara za izvršioce takvih dela“, rekao je Branislav Matić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Zaječara.

Zbog jakog nevremena koji je pogodio Zaječar, Vatrogasno-spasilački bataljon je tokom juna meseca, bio angažovan i na saniranju štete od nepogoda. Prema Matićevim rečima, najkritičnija situacija je bila u podnožju Belog Brega, Vražogrncu i pojedinim ulicima u Kotlujevcu.

„Obline padavine sa gradom doveli su do toga da naš bataljon reaguje i to najviše na potezu Belog Brega, tačnije u njegovom podnožju, zatim u Vražogrncu, u ulicima Dr. Mišovića, Kozaračkoj, Dubrovačkoj. Ukupno je zabeleženo 36 intervencija, s tim što moram da naglasim da to nije broj objekata iz kojih je crpljena voda, već sve intervencije u tom periodu. Broj objekata iz kojih je crpljena voda, nakon nevremena je znatno veći“, dodao je Matić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here