foto:istocnevesti

U Gradskovu je na Lazarevu subotu održana 22. Međuokružna smotra dečjeg narodnog stvaralaštva „Dens“. Nastupilo je oko 250 dečaka i devojčica iz 9 folklornih grupa iz grada Zaječara i opština Negotin, Knjaževac i Boljevac.

Oni su prikazali deo blaga iz bogate riznice kulturne tradicije Timočke Krajine.

“Dens” nema takmičarski karakter, ali se organizuje uz prisustvo predstavnika Saveza amatera Srbije, koji vrše selekciju grupa za učešće na Smotri narodnog stvaralaštva dece Srbije u Ratini i na drugim smotrama u zemlji i inostranstvu.Selektor festivala Zoran Kostić i njegov pomoćnik Nenad Petković, odabrali su za učešće na republičkom takmičenje u Ratini folklorne grupe iz Velikog Izvora i Jabukovca, žensku pevačku grupu iz Ilina, kao i frulaša ove folklorne grupe Jovana Milivojevića.Odlukom selektora, folklorna grupa iz Rgotine učestvovaće na Koreografskom festivalu dečjeg narodnog stvaralaštva u Valjevu.

Nakon svečanog defilea učesnika i velikog kola u centru Gradskova, Međuokružnu smotru dečjeg narodnog stvaralaštva otvorio je gradski većnik za kulturu Vujadin Milošević.

Pozdravljajući posetioce smotre, predsednika mesne zajednice Dejan Đorđicović je rekao da Gradskovo čuva tradiciju ali I da duguje veliku zahvalnost zaječarskom pozorištu , gradonačelniku i njegovim saradnicima.

Smotra je i ove godine ispunila cilj – da podstiče izvorno narodno stvaralaštvo kod najmlađih i prezentuje, promoviše i štiti nematerijalno kulturno nasleđe Timočke Krajine.Organizatori su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Gradskovo, a pokrovitelj Grad Zaječar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here