foto:radiomagnum

U crkvenoj porti  u Rgotini kod Zaječara održan je 7.  Ivanjdanski sabor, koji je okupio veliki broj građana. Cilj manifestacije  je očuvanje izvornog narodnog stvaralaštva.

Okupljene učesnike i posetioce smotre   pozdravila je zamenica gradonačelnika Zaječara  Marina Milić koja  je naglasila da joj je posebna čast da otvori manifestaciju u Rgotini,  odakle  su njeni koreni. Ona je odala priznanje organizatorima koji  se trude da ovaj sabor  iz godine u godinu bude sve bolji  i poželela prisutnima lep provod uz tradicionalne pesme i igru.

Odbornik u Skupštini grada Zaječara Slobodan Perčić je u ime Mesne zajednice Rgotina uručio plakete počasnih građana Rgotine koreografu KUD-a “Zoran Gajić” Miloradu Iliću i doktoru Goranu  Joksimoviću,  za izuzetan doprinos razvoju Kulturno umetničkog društva u Rgotini.

Svečanom otvaranju smotre predhodio je veliki defile učesnika, kao i nastup najmlađih članova folklornog ansambla  KUD-a “Zoran Gajić” iz Rgotine. Osim domaćina u bogatom kulturno-umetničkom programu nastupila su kulturno umetnička društva “Božur” iz Zvezdana, “Graničar” iz Halova, “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora i “Petar Radovanović” iz Zlota.

Prema oceni  stručnog žirija najlepši Ivanjdanski venčić isplela je Aleksandra Mitić iz Rgotine, a za lepoticu Ivanjdanskog sabora izabrana je Milica Plešić iz Zlota.

Uspešni organizatori  7. Ivanjdanskog sabora su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu “Zoran Radmilović” iz Zaječara i Mesna zajednica Rgotina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here