foto:radiomagnum

Nа Trgu oslobođenjа u Zaječaru dаnаs je počeo Novogodišnji bazar.

Oko 60 izlagača iz cele Srbije, danas, sutra i u subotu, ponudiće posetiocima bazara proizvode iz svog аsortimаnа, kao što su tradicionalni proizvodi, nakit, lekovito bilje, ukrasi, suveniri… Posetioci bazara, između ostalog, imaće priliku i da probaju domaće proizvode, razne vrste kolača, vina, rakije…Marina Stefanović iz Zaječara je zajedno sa svojom porodicom pre 6 godina započela proizvodnju aronije. Kako kaže, od tog posla može da se živi, ukoliko radite i verujete u sebe.

„Plantaža je posađena pre 6 godina, i već nakon godinu i po smo krenuli sa proizvodnjom. Ono što proizvodimo od aronije je čist, matični sok, zatim slatko od aronije, džem, sirup…Možete da živite od onoga od čega imate uverenja da od toga možete da živote, jer u koju vodu uđete, u tu vodu treba da plivate. Treba samo da verujete u sebe, da budete sigurni u to što radite, da budete pošteni prema sebi i prema poslu, što garantuje uspeh“, kaže Marina koja stalno posećuje sajmove, bazare i nudi zdrave, domaće proizvode“, rekla je Marina.

Među izlagačima, zatekli smo i Ivana Miloševića, iz Bele Palanke, koji sajmove u Zaječaru redovno posećuje. Njegova porodica se već tri godine bavi proizvodnjom prirodnih kozmetičkih proizvoda. Kako nam je rekao, sajmovi i ovakvi bazari su od velikog značaja, jer na njima može da se prezentuju novi proizvodi, pre svega, domaći i prirodni.

„U Zaječar dolazim već tri godine, obilazimo manifestacije u vašem gradu i pohvalio bih Sajam „Zdravo, domaće, prirodno“, koji okuplja veliki broj izlagača, ali i ovaj bazar takođe.  Proizvodnjom se bavimo tri godine, mozak cele ove „operacije“ je moja supruga, koja je po srtruci tehnolog animalnih proizvoda. U svojoj ponudi imamo razne domaće prirodne proizvode. Na primer, sapun od kozjeg mleka je prirodni proizvod. U sastav sapuna ulaze sveže kozje mleko, kombinacija saponofikovanih biljnih ulja i etarska ulja, dok sapun sa aktivnim ugljem dubinski čisti pore od nečistoća, uklanja višak lojknog sala iz kože, kao i mrtve ćelije. Tu je i dezodorans u stiku, izrađen u potpunosti od prirodnih sastojaka koji neguju kožu i deluje antibakterijski. Stikovi ne zatvaraju pore i ne sprečavaju znojenje, a njihova osnovna namena je neutralisanje neprijatnih mirisa…“, istakao je Ivan.

Prema rečima Dejana Tošića, direktora Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog okruga, cilj Novogodišnjeg bazara je da Zaječarci mogu pre praznika, da kupe i probaju nešto novo, a da sa druge strane, individualni poljoprivredni proizvođači prezentuju svoje proizvode.

„Ovde imamo na jednom mestu umetnost, tradicionalne proizvode, gastronomiju, lekovito bilje, mleko i mlečne proizvode, razne vrste rakija, vina…Ovde su izlagači ne samo iz našeg kraja, već tradicionalno dolaze iz Vojvodine, Temerine, Iđoša, Leskovac, Niš, Bela Palanka, Pirot … Imamo oko 60-ak izlagača, za razliku od Sajma gde je ove godine bilo preko 250. Ono što je nama bio cilj Novogodišnjeg bazara kada smo pre nekoliko godina počeli sa organizacijom je da našim sugrađanima omogućimo da pre praznika, mogu nešto sebi da kupe, da probaju nešto novo. Sa druge strane, želeli smo da omogućimo sitnim individulanim poljoprivrednim proizvođačima da promovišu svoje proizvode, ali i prodaju. Proizvodi su kvalitetni i prirodni“, istakao je Tošić.

Radno vreme „Novogodišnjeg bazara“ 13. i 14. decembra biće od 09 do 20:00 sati, dok će poslednjeg dana održavanja, u subotu 15. decembra, sajam biti otvoren od 09:00 – 15:00 sati.

Organizator novogodišnjeg bazara je Privredna komora Srbije – Regionalna privredne komore Zaječarskog i Borskog okruga, a pokrovitelj je grad Zaječar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here