foto:zamedia

U selu Veliki Izvor kod Zaječara održana tribina pod nazivom „Podrži život“ na temu doniranje organa i transplatacija pluća.

Jedan od govornika bila je i Sandra Živković iz Knjaževca koja je 2013. godine imala transplataciju pluća na AKH klinici u Beču. Ona danas diše punim plućima zahvaljujući svom donoru i upravo iz tog razloga želela je da meštanima objasni koliko je značajno biti donor iako je to u Srbiji tabu tema.

Organizator tribine bio je Vencislav Lilić iz ovog sela koji boluje od cistične fibroze, jedine plućne bolesti od koje se umire. On trenutno diše sa nekih dvadesetak posto pluća i hitno mu je potrebna transplantacija. Pre samo par dana Vencislav je dobio obaveštenje sa AKH klinike da je odbijen za transplataciju jer naša država nije članica Eurotransplata.

U Srbiji se jedino transplatacija pluća ne radi i zbog toga se Vencislav obratio Ministarstvu zdravlja uz pomoć Udruženja za cističnu fibrozu i Ministarstvo im je zakazalo sastanak 05. jula. Sastanku će prisustvovati i Slavica Đukić, pomoćnik ministra za zdravstveno osiguranje, dr Dragana Vujičić, pomoćnik ministra sektor za lekove i medicinska sredstva i dr Jelena Bokić, pomoćnik direktora Uprave za poslove transplatacije organa.
Nakon tribine “ Podrži život“ svi zainteresovani su potpisali donorske kartice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here