foto:radiomagnum

Matična biblioteka ,,Svetozar Marković’’ u Zaječaru obeležila je u ponedeljak svoj 151. rođendan, ali  i 56 godina od kad je proglašena za matičnu. Tom prilikom su dodeljene nagrade najaktivnijim korisnicima i zahvalnice saradnicima. U okviru obeležavanja Dana biblioteke je otvorena i izložba ,,Znamenite ličnosti srpske i svetske književnosti i istorije’’ i organizovan muzički program učenika OMŠ ,,Stevan Mokranjac’’.

BIBLIOTEKA OBELEŽILA 151 GODINU POSTOJANJA I RADA (FOTO)

foto:radiomagnum

Nagrade za najaktivnije korisnike za 2017. godinu dobilo je sedam članova. Za najmlađeg člana Biblioteke proglašena je Hana Dinić, koja ima malo više od dve godine, za najaktivnije korisnike Pozajmnog odeljenja za decu Nađa Kesić, učenica trećeg razreda OŠ ,,Desanka Maksimović’’ i Danica Đenić, učenica petog razreda OŠ ,,Ljuba Nešić’’. Nagradu za najaktivnije korisnika Pozajmnog odeljenja za odrasle dobila je Svetlana Veljković, za najaktivnijeg korisnika Čitaonice Luka Đorđević, za najaktivnijeg korisnika Internet čitaonice Aleksandar Živković, a za najstarijeg člana Momčilo Krstić. Zahvalnice za uspešnu saradnju dobilo je 33 saradnika.

Boban Đorđević, direktor zaječarske Biblioteke  se zahvalio zaposlenima  na istrajnom i predanom radu, ali i svim saradnicima, jer, kako je rekao – bez zajedništva nema napretka. On je prisutne podsetio na ono što su radili, ali je najavio i neke nove projekte.

 

„Naša Biblioteka puni 151. godinu i to je zaista nešto čime naš grad treba da se ponosi. Ova godina nam nije jubilej, ali je godišnjica obeležavanja 56 godina od  kako je Narodna biblioteka postala Matična. Sve što smo ove godine radili ne bi smo uspeli bez pomoći naših saradnika i korisnika i hvalla im na tome. Mislim da smo u proteklom periodu dobro radili. Organizovali smo seminare, promocije knjiga,  tribine, , izložbe, štampali smo jednu knjigu, a nadam se da ćemo do kraja godine štampati još jednu monografsku publikaciju. Od Ministartva kulture dobili smo novčana sredstva u iznosu oko 430 hijada dinara i Ministarstvo nam je dodelilo publikacije. Prijavili smo se i na jednom konkursu kod ovog Ministarstva i dobili smo 720 hiljada dinara i od tog novca je kupljen vatrootporni orman. U njemu se nalazi oko 120 monografskih publikacija, a oko 110 su potencijalno retke knjige. Ušli smo u proces konzervacije i restauracije za deset monografskih publikacija. Na to smo posebno ponosni jer su te knjige ušle u centralni registar i verujem da će one u nekom budućem periodu biti proglašene  kulturnim dobrom od velikog  značaja. Od gradskih vlasti dobili smo novac i od njega smo, nakon postupka javne nabavke, kupili oko 350 naslova ili preko 600 knjiga. Sve se to dešavalu u zadnjih 20-ak dana. Krajem oktobra dobili smo od Ministarstva oko 500 hiljada dinara i od tog novca ćemo srediti depo. U njemu se nalazi oko 20 hiljada knjiga koje se nalaze na drvenim policama pa će one biti zamenjene metalnim, depo će biti okrečen i sređeni prozori“, istakao je ovom prilikom Đorđević.

Zaječarska biblioteka je kao Narodna biblioteka osnovana 1866. godine, baš na jučerašnji dan, a od 1961. godine je proglašena i za matičnu koja pokriva teritoriji Zaječarskog okruga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here