Zaječarska premijera dokumentarnog filma „Zatvorska molitva“

0
foto: pixabay

Zaječarska premijera kratkog dokumentarnog filma pod nazivom „Zatvorska molitva“, u produkciji „Adrija medija grupe“, biće održana u sredu, 15. juna u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“.

Film „Zatvorska molitva“ je priča o ljudima, veri i pokajanju. Posle Drugog svetskog rata crkva u niškom zatvorskom kompleksu decenijama je služila za sve, osim za ono za šta je predodređena.
Pre sedam godina počinje neverovatna akcija: osuđenici, strip-crtači, tatu majstori obnovili su crkvu i oslikali freske na njenim zidovima, uz „svoje molitve i tihu borbu“, kako vole da kažu.
Novi život crkvi dale su ruke više od 400 osuđenika, od kojih mnogi nisu bili pravoslavne veroispovesti. Lica ljudi surovih životnih priča i pokajanje koje osećaju kad srpski patrijarh Irinej osveštava njihovu skoro završenu bogomolju govori više od reči.

Inače, film „Zatvorska molitva“ je prvi dokumentarac „Adrija medija grupe“, traje 19 minuta, a potpisuju ga: reditelj, scenarista i producent Miljan Gogić, snimatelji Antonije Vulović i Vladimir Žujko, organizator i urednik Anđela Popović. Montažu filma uradio je Branko Maksimović, a postprodukciju slike Ivan Tanasković. Svetislav Božić, Mihajlo Radović i Miloš Punišić obogatili su film muzikom, dok je postprodukciju zvuka uradio Branko Topalović.

Početak filma zakazan je za 19 sati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here