foto:radiomagnum

Članovi planinarskog društva “Dragan Radosavljević“ iz Zaječara, minulog vikenda izveli su zimski uspon na najviši vrh Stare planine u Srbiji – Midžor, koji se nalazi na 2.169 metara nadmorske visine. 

Izuzetno dobri vrenenski uslovi, koji su prava retkost na ovoj planini, pratili su grupu tokom celog uspona. Staza je vodila od planinarskog doma podno Babinog zuba, preko Žarkove čuke do vrha Midžor i ukupne je dužine oko 16km.

„Uspon je otežavao sveže napadali sneg prethodnih dana, međutim, sunce, odsustvo vetra i neverovatan pogled pružili su pravi užitak za sve planinare koji su tog dana bil na Midžoru. Pored uspona na Midžor, deo članova ovog društva je uživao u skijanju i dobro pripremljenim stazama, a ostatak je dan proveo popevši se na Babin zub“, kažu u tom planinarskom društvu.

Stara planina ili Balkan je venac koji se prostire na teritoriji Srbije i Bugarske i ukupne je dužine oko 530 km. Masiv počinje vrhom Vrška čuka u Srbiji a prostire se sve do Crnog mora u Bugarskoj i rta Emine. Najviši vrh je Botev (2.376 mnv) koji se nalazi u centralnoj Bugarskoj, a najviši vrh u srpskom delu je Midžor.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here