“Zajedno za Zaječar-Ivan Joković”: Gradjani neinformisani o odlukama koje su usvojene -VODA POSKUPELA PREKO 30 POSTO, REBALANS BUDŽETA…

0

Scene iz skupštinskog hola na poslednjoj sednici Skupštine grada Zaječara, kada je umalo došlo do fizičkog obračuna između bivšeg predsednika Skupštine grada Saše Mirkovića i gradonačelnika Velimira Ognjanovića, zasenile su odluke koje su odbornici doneli na ovoj sednici, a izveštaj o raspolaganju budžetom u prošloj godini, rebalans budžetaza 2016. i povećanje cene vode za preko 30 posto, ostali su u drugom planu, smatra odbornička grupa “Zajedno za Zaječar-Ivan Joković”.

-Zbog verbalnih i fizičkih sukuba i unutarstranačkog razračunavanja neistomišljenika gradjani nisu dovoljno informisani o štetnim odlukama koje su usvojene, navodi se u saopštenju ove odborničke grupe.

„1. Odluka o završnom računu budžeta za 2015. godinu
Iz ove odluke se jasno vidi loše planiranje i „promašaj“ prihodne strane budžeta za milijardu dinara. Na rashodnoj strani se vidi neodgovorno, nenamensko i kriminalno raspolaganje parama svih gradjana Zaječara. Iako su se svi prisutni složili sa ovim konstatacijama, odluka je usvojena uz smešno obrazloženje da tako mora. Ne mora, ne sme i ne treba da se na ovaj način daje legitimitet neodgovornom ponašanju u prethodnoj godini.

2. Odluka o rebalansu budžeta za 2016. godinu
Ovom odlukom se povećava ionako nerealna prihodna strana budžeta, što je na ivici zdravog razuma. Iako imaju iskustva u promašajima iz 2014. i 2015. i ove godine je greška u prihodnoj strani za milijardu dinara.
Nerealno visoka prihodna strana stvara privid na rashodnoj strani da će svi korisnici budžeta dobiti onoliko para koliko im je potrebno. To predstavlja štap i šargarepu za budžetske korisnike kako ne bi na vreme reagovali, što bi u konačnom moglo da bude opasno po vlast u Zaječaru. Naravno, krajem godine očekuje nas isti scenario kao i 2014. i 2015. godine, kada će suočena sa posledicama ovako nerazumnog ponašanja, vlast u Zaječaru tražiti nove izgovore i krivce za novu rupu u budžetu grada koja se stvara tokom 2016. godine.

3. Povećanje cene vode za preko 30%
Ova odluka pokazuje da je vlast u Zaječaru izgubila kontakt sa stvarnošću i da ne shvata da je sve više gradjana bez posla i sa smanjenim platežnim mogućnostima. Ne vodi se računa o činjenici da su ukupni nameti za porodicu iznad realnih mogućnosti.

Na kraju, možda je predstava na sednici skupštine grada imala za svrhu spin, odnosno skretanje pažnje sa bitnih stvari po svakodnevni život gradjana Zaječara sa štetnih odluka na koje u ovom saopštenju ukazujemo», navodi se u saopštenju odborničke grupe “Zajedno za Zaječar-Ivan Joković”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here