Zašto je teško smršati?

0

Razlog „slepila“ psiholozi vide u posramljenosti zbog viška kilograma koja nas tera da poričemo problem umesto da se suočimo s njim.

Kako vreme prolazi, pantalone sve više zatežu, a košulja puca. Pa ipak, pogled u ogledalo ništa ne otkriva. Kako je to moguće? U britanskom istraživanju sprovedenom na 1.200 muškaraca i žena na dijeti, ispitanici su otkrili da im je četiri godine bilo potrebno da priznaju da imaju višak kilograma, a još godinu i po da počnu da delaju ne bi li „istopili“ masne naslage. Razlog „slepila“ psiholozi vide u posramljenosti zbog viška kilograma koja nas tera da poričemo problem umesto da se suočimo s njim. Ali tu je još jedan faktor – debelo je postalo prihvatljivo. Naročito će nam biti teško da primetimo debljinu ukoliko se gojimo postepeno. Kako mi nabacujumo poneki kilogram, tako i naše okruženje postaje sve deblje, pa se percepcija mršavog, debelog i normalnog menja.

I zato, istraživači savetuju da budemo iskreni prema sebi, jer da bismo rešili problem, prvo moramo priznati da ga imamo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here