Nagrada za članove KUD Petar Jenić Oštrelj - Foto: S. M. Jovanović

DEČJI ansambl Kulturno-umetničkog društva „Voja Čurić“ iz Kobišnice sveukupni je pobednik u kategoriji mladih 46. „Krajinskih običaja“ u Štubiku, selu nadomak Negotina, a ansambl iz Vražogrnca kod Zaječara u kategoriji starijih izvornih grupa.

Ovu smotru narodnog izvornog stvaralaštva negotinski Dom kulture „Stevan Mokranjac“ već 46 godina organizuje u spomen na pobedu Hajduk Veljkovih ustanika nad nadmoćnijom turskom vojskom u Štubiku i Malajnici, 1807. godine. Tradicionalnu priredbu podržavaju Mesna zajednica, OŠ „Hajduk Veljko“, kao KUD „Prerast“ u Štubiku.

Nagradu za najuspešniji prikaz običaja stručni žiri je ove godine dodelilo KUD „Petar Jenić“ iz Oštrelja kod Bora, a KUD „Prerast“ je imao najbolje izvođenje igara, dok je izvornoj grupi iz Podgorca, opština Boljevac, pripala nagrada za najautentičniju nošnju.

Stefan Radovanović iz izvorne grupe Podgorac dobitnik je priznanja za najbolje izvođenje narodne melodije, Boban Janošević (Oštrelj) za najbolje izvođenje izvorne pesme, a Vlasta Nenad Petković (Vražogrnac) za najbolje kazivanje umotvorine.

Lentom najlepše čobanice okitila se Milica Vojvodanović iz Jasenice. Prva pratilja je Sanja Milošević iz Šarkamena, a druga Sofija Lazić iz Štubika. U narodnom višeboju, Goran Marinković iz Štubika i ove godine je trijumfovao u disciplini potezanja čobanskog štapa. Marinković je zabeležio svoju 15. uzastupnu pobedu u ovoj disciplini. Ekipa iz Štubika bila je ubedljivo najbolja u nadvlačenju konopca.

Na 46. „Krajinskim običajima“ nastupile su starije izvorne grupe iz zaječarskog sela Vražogrnac, Podgorca kod Boljevca, borskog Oštrelja, Topolnice u opštini Majdanpek i negotinskih sela Štubik, Šarkamen i Jasenica.

Milica Vojvodanović (levo), Sanja Milošević i SoFija Lazić – Foto Bojan Živanović

Goran Marinović (desno), Foto: S. M. Jovanović
 

DOMAĆI TEREN

TITULE pobednika u još dve narodne veštine, bacanju kamena s ramena i skoku udalj iz mesta, takođe su otišle domaćinima, Ivanu Vujiću i Nemanji Bikiću.

IZVORnovosti.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here