Zid uzvraća udarac! Tehnologija zbog koje vam više neće pasti na pamet pomokriti se u gradu

Boja je napravljena na način da odbija urin i vraća ga prema vama, što znači da će svaka osoba koja odluči da "piški" po ulicama grada, urin dobiti nazad...

0

Pamplona, baskijski grad najpoznatiji po trci bikova koja se svake godine održava na ulicama grada, odlučio je stati na kraj svima koji mokre na javnom mestu. I to ne na način pisanja visokih kazni što je bila praksa prošlih godina, već, nazovimo to tako, zanimljivom tehnologijom.
Naime, zidove gradskih ulica kojima će ove nedelje  trčati bikovi, ali i potpuno ‘ludi’ ljudi, gradske su vlasti odlučile premazati specijalnom bojom, koja se zove CK – Splashback. Boja je napravljena na način da odbija urin i vraća ga prema vama, što znači da će svaka osoba koja odluči ‘zapišati’ ulice grada, urin dobiti nazad i pomokriti se po sebi.

Vlasti su se na ovaj potez odlučile zbog velikog broja pijanih ljudi koji su redovno obavljali malu nuždu po gradskim ulicama, ali ovaj pametni zid pokazat će im kako to više i nije pametna ideja.
Boja kojom se premazuje je hidrofobna i nije vidljiva golim okom, pa će se ona naneti na sve zgrade koje su dosad tokom slavlja trpele urin onih koji popiju čašicu više.

foto: screenshot/ Youtube
foto: screenshot/ Youtube

Zanimljivo je da boja nije novost,   već je uspešno isprobana u Hamburgu i San Francisku.
Ove godine se očekuje kako će grad za vreme festivala posetiti više od milion duša, a svake godine po završetku veliki su problem mrlje od mokraće, za koje grad izdvoji oko deset hiljada eura kako bi ih očistio.

Uprkos činjenici da je policija prošle godine napisala 76 kazni u iznosu od 300 eura, gosti nisu stali s ‘obeležavanjem teritorije‘, pa će ih možda činjenica da mokre sami po sebi, ovaj put naučiti pameti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here