foto:negotin.rs

14. juni Svetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi i 143. godišnjica postojanja i rada Crvenog krsta Srbije i podružnice u Negotinu, obeleženi su danas svečanim uručenjem priznanja višestrukima davaocima, zaslužnim pojednicima i organizacijama koje pružaju podršku u radu podružnici Crvenog krsta u Negotinu.

Nakon uvodne reči Gordane Dimović, predsednika i Ljube Marinković, sekretara CK Negotin uvažene zvanice i goste prof. Dr Dragana Radovanovića, predsednika Crvenog krsta Srbije, Ljubomira Miladinovića, generalnog sekretara, predstavnike negotinske podružnice, raznih institucija, višestruke davaoce i volontere pozdravio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin. Zahvalivši im se na učešću u obeležavanju važnih datuma u Negotinu predsednik Veličković je istakao:

„Opština Negotin ima izuzetnu saradnju sa Crvenim krstom u Negotinu i pruža podršku u realizaciji aktivnosti koje su veoma važne, imajući u vidu značaj dobrovoljnog davalaštva i pomoći ljudima kada im je to potrebno. Želim da vam čestitam Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i zahvalim na humanosti koju iskazujete učestvovanjem u akcijama koje se često organizuju i u našim prostorijama. Ujedno čestitam 143. godišnjicu postojanja i rada Crvenog krsta.“

foto:negotin.rs

Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije je u svom obraćanju prisutnim zvanicama istakao da u nedelji dobrovoljnog davalaštva krvi u kojoj obeležavamo jednu od najvažnijih aktivnosti koju Crveni krst na čitavoj teritoriji Srbije ima, 14. juni se koristi i kao prilika da se zahvalimo dobrovoljnim davaocima za njihovo redovno dobrovoljno davanje krvi ali i da se podsete one koji nisu do sada nikada darivali krv da je vreme i prilika da to i učine makar jedanput u svome životu.

„Dolazi letnje vreme, vreme kada tradiconalno nema dovoljnih količina krvi, napotiv postoji manjak krvi i zato od 14. juna počinjemo veliku kampanju dobrovoljnog davalaštva krvi u čitavoj Srbiji „Crveni krst Srbije- crveni tepih“ gde ćemo kroz video klipove koje su snimili poznate ličnosti iz javnog života Srbije da pozivamo građanstvo na dobrovoljno davanje krvi i ti pozivi će biti emitovani na televizijama i društvenim mrežama. Ovo je prilika da istaknemo da je i Negotin jedna sredina u kojoj zaista postoji veliki broj davalaca krvi. Kada se u pojedinim krajevima u Srbiji broj davalaca čak i smanjuje, u Negotinu to nije slučaj. Mi sa ponosom u Crvenom krstu možemo da kažemo da smo od 4 akcije dobrovoljnog davanja krvi godišnje u Negotinu sada došli do 24 akcije što pokazuje dve stvari. Kako su Negotinci solidarni i da žele da učestvuju u akcijama i pomognu drugome ko je u nevolji i drugo da Crveni krst Negotin izvanredno radi svoj posao.“ istakao je prof.dr Dragan Radovanović.

Nakon prigodnog programa koji su pripremili volonteri CK Negotin, Filip Stojisavljević, učenik 4/1 razreda OŠ „Vuk Karadžić“, David Stanković, učenik 3/1 razreda Negotinske gimnazije i Etno grupe Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi, priznanja za 20, 35, 50 i 75 davanja krvi uručili su Gordana Dimović, predsednik CK Negotin, Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, prof. dr Dragan Radovanović, predsednik CK Srbije i Ljubomir Miladinović, generalni sekretar CK Srbije.

Zlatni znak, priznanje CK Srbije, Vladimiru Veličkoviću, predsedniku Opštine Negotin, uručio je predsednik CK Srbije uvaženi prof.dr Dragan Radovanović. Na današnjoj svečanosti uručene su i zahvalnice, srebrni znak i medalja Crvenog krsta.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here