foto:pixabay

PLAN kineske kompanije „Ziđin“, strateškog partnera RTB „Bor“, da investira gotovo pola milijarde dolara u početak eksploatacije gornjeg dela ležišta „Čukaru peki“, kod Bora, gde su ustanovljene rezerve od milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, svakako je za tu kompaniju lakši deo posla, pišu Večernje Novosti.

Razlog je jednostavan – Kinezi su jedini vlasnici gornje zone ležišta „Čukaru peki“, koja se u geološkim krugovima, zbog odlične koncentracije bakra i zlata, naziva „zver“. Međutim, daleko teži posao, „Ziđin“ će imati kada na red dođe eksploatacija donjeg dela tog ležišta. Ono, po preliminarnim procenama, krije rezerve od 15 miliona tona bakra i čak 300 tona zlata, a u njemu je, sa udelom od 60 odsto, većinski vlasnik istražnih prava američka rudarska korporacija „Friport Mekmoran“.

Doduše, po ugovoru, ukoliko dođe do eksploatacije donjeg dela ležišta „Čukaru peki“, što je investicija koja se meri milijardama dolara, „Ziđin“ bi stekao 46, dok bi Amerikancima ostalo 54 odsto vlasništva. Dakle, Kinezi imaju dva puta – ili da sklope ugovor o strateškom partnerstvu sa „Friportom“, ili da od njih pokušaju da otkupe njihov udeo u najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu.

Pored toga, „Ziđin“ ima ugovor i o zajedničkom geološkom ispitivanju na istražnim poljima koja se „naslanjaju“ na „Čukaru peki“ sa britansko-australijskom korporacijom „Rio Tinto“ – najvećom kompanijom na svetu koja ima rudnike na pet kontinenata i zaposlenih oko 200.000 radnika. To znači da bi Kinezi saradnju trebalo da uspostave i sa „Rio Tintom“.

U međuvremenu, ova svetska korporacija je nedavno u saradnji sa australijskom istraživačkom firmom „Rajden risorsis“ započela rad na novim rudnim ležištima bakra i zlata u okolini Majdanpeka, i to u delu uz eksploataciona polja koja su u vlasništvu RTB.

IZVORnovosti.rs
PODELI

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here