Xрам Св. Великомученика Георгија

Kladovo je u svojoj istoriji uvek bio kao zasebna parohija, samo su mu se kroz istoriju pridodavala i druga okolna sela koja su potpadala pod kladovsku parohiju.

I danas je sličan slučaj, tako da umesto nekadašnje dve danas imamo četiri kladovske parohije, kako je i prikazanao u uvodu u arhijerejsko namesništvo ključko.

Sela koja pripadaju kladovskoj parohiji su: Kostol, Kladušnica, Davidovac, Sip, Tekija,Podvrška i Manastirica.

Paroh prvi kladovski je protojerej Dragan Ivanović, paroh drugi kladovski je protojerej Milan Blagojević, a paroh treći kladovski je protonamesnik Dejan Pajić, a četvrti je protonamesnik Dušan Dinić.

KLADOVSKA CRKVA

Na mestu današnjeg hrama, postojala je crkva zemunica koja je građena pre otprilike tri stotine godina. Ona je bila mala, niska i podignuta je na 10 metara od ulaza sa zapadne strane.Danas, nažalost ne postoje nikakvi sačuvani ostaci ovog hrama.Na mestu stare crkve u vreme Njegovog Visočanstva Aleksandra Karađorđevića i Episkopa timočkog Gospodina Gerasima (Stojkovića), započeta je gradnja nove crkve i to 1856 –e god.a završena u vreme Njegovog Visočanstva Mihaila Obrenovića 1862 –e godine, kada je bilo i osvećenje hrama.

Ovaj hram su, pored mnogih drugih znamenitih ljudi, posećivali 1898 god.Njegovo Veličanstvo Kralj Aleksandar Obrenović sa majkom Kraljicom Natalijom, a 1905 –e god.i Njegovo Veličanstvo Kralj Petar Karađorđević. Deset godina nakon toga, 1915 –e god. hram je oskrnavljen od strane austo-ugarske vojske, tačnije od maršala Makenzena, time što je hram pretvoren u konjušnicu. Drugi nemili događaj je bio za vreme drugog svetskog rata, kada je zvonik korišćen kao osmatračnica.Pri demontaži starog krsta sa zvonika 2010.god.uočene su rupe od tanadi iz nemačke paljbe.

Резултат слика за crkva kladovo

Hram je vremenom popravljan, onoliko koliko je sredstava bilo za te radove, ali je ostalo u sećanju Kladovljana da je hram u vreme građenja HE,,ĐERDAP“, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka bio toliko ,,zapušten“ da je maršal Titoprilikom posete Kladovu , naredio da se hram renovira. Hram je tada i obnovljen.Međutim, ta obnova nije bila temeljna, već više dekorativna, tako da je hram vremenom bio u toliko lošem stanju da mu je bila neophodna velika obnova.

Ona je i započeta blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog Gospodina Justina 2010.god. a završena sledeće godine. Pri renoviranju su izvršeni sledeći radovi i to:1)zamena drvene krovne konstrukcije,(građe) , 2)zamena oluka i fasadne stolarije,3)obnova fasade i armirano-betonski radovi,4)postavljeni su novi krstovi i kompletno nova stolarija,5)radovi na osvetljenju hrama i električnih instalacija. Hram je prepokriven bakrom a postavljeni su i novi bakarni oluci.

Резултат слика за crkva kladovo

Visina novih pozlaćenih krstova iznosi 1,8 i 2,5 metara.

Takođe, su postavljeni novi satovi sa crkvenoslovenskim brojevima i zajedno sa zvonima su digitalizovani. Najveći deo ovih radova je finansirao HE,,Đerdap“ na osnovu ugovora koji je sklopljen između C.O.Kladovo i Đerdapa. Hram sada izgleda Bogu hvala veličanstveno i mnogi ga slikaju i koriste kao naslovnicu na godišnjim kalendarima.

 

O HRAMOVIMU PISAO PROTONAMESNIK DEJAN PAJIĆ, PAROH TREĆI KLADOVSKI
PROJEKAT MENADŽER – UREDNIK: NEVENKA ICIĆ

 

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta “Sačuvajmo pravoslavne svetinje Kladova“ koji je sufinansiran iz budžeta Kladova. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

IZVORtkmagazin
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here