foto:.johnsanidopoulos.com - orthochristian.com

Na ostrvu Kefalonija, prekjuče na Preobraženje po grigorijanskom kalendaru, pojavile su se ponovo kefalonijske zmije koje imaju krst na glavi.

 U istočnoj oblasti Kefalonije (Ostrvo u Jonskom moru), nedaleko od sela Markopulo, se nalazi mala Crkva posvećena Uspeniju Presvete Bogorodice.

Ovde, već tokom mnogo godina, se jednom godisnje na praznik Uspenija Presvete Bogorodice dešava nesto neobicno. Od Preobraženja se unutar i van Crkve pojavljuju zmije. Meštani ih nazivaju zmijama Presvete …

Svakog dana se broj zmija povećava, a uoči Uspenija ih ima u čitavoj okolini. Tih dana žitelji Markopulo idu po dolini na čijoj se padini nalazi Crkva, i skupljaju zmije, kako bi ih prineli Presvetoj Bogorodici.

Odakle te zmije dolaze i gde nestaju posle praznika – to niko ne zna. To je za sve do danasnjeg dana velika tajna.

Nemački naučnici su proučavali te zmije, ali nisu mogli da ih svrstaju ni u jednu od poznatih vrsta. One su sive boje, tanke. Nisu duže od jednog metra, a koža im je kao somot. Na glavama im je izobražen Krst, kao i na vrhu jezika.

Za vreme svenoćne Službe, zmije slobodno puze medju ljudima – po stasidijama, analojama, ne plašeci se nikoga.

– Ako vam zmija udje u pazuh – ne bojte se! Blagodaću Presvete Vladicice Bogorodice zmije vam ništa neće uraditi. Uzmite ih u ruke, i one će bukvalno lizati vase palce.

I zaista, za vreme Službe se dešavaju neverovatne stvari: zmije kao narukvice obavijaju ruke vernika, puze po ikoni Presvete Bogorodice i Raspeću, po hlepčićima spremljenim za Litiju.

Zmija može da dopuzi čak i na Jevandjelje koje čitaju na Liturgiji. Zmije, kao predstavnici životinjskog carstva, praznuju zajedno sa hrisćanima, podsećajuci nas na rajski vrt, u kome su prvostvoreni ljudi živeli sa životinjama u jednoj porodici.

Po završenom prazniku i zmije odlaze.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here