Na Đurđevdan 2012. god. i 150 –o godišnjicu hrama, malo ovećenje hrama je izvršio Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki Gospodin Justin uz sasluženje mnogo sveštenika i sveštenomonaha iz Eparhije timočke.

Prostorno crkva je podeljenja na pripratu nad kojom se uzdiže galerija sa zvonikom, naos, predoltarski prostor i oltar. Nad pripratom se nalazi galerija u koju vodi stepenište smešteno sa severne strane priprate.Prostor soleje je izdvojen od ostatka naosa podomčiji je nivo za stepenik viši u odnosu na pod naosa.

Сродна слика

2000 –e god. je izgrađena kovana ograda oko hrama, a sama porta je prilikom rekonstrukcije hrama preuređena i zasejana nova trava.

Ispred hrama sa zapadne strane su postavljene dva nadgrobna spomenika od kamena u obliku krsta, sa pločom ispred. Prema natpisu na njima stoji da su tu sahranjeni trgovac, Kračun Nikolajević sa suprugom Ilinkom i unukom Jelenom Radmilović i trgovac Milan Spasojević,kome je prema natpisu spomen podigla 15.novembra 1854.god. supruga Katarina sa sinom Đorđem. Dimenzije hrama su sledeće: dužina 28 metara, širina 12,9 metara, visina sa krstom na zvoniku je 33 metra, a na kupoli 29 metara, visina slemena crkve je 16 metara.

Crkvenoj Opštini je 2012 –e god.vraćen deo imanja koje su oduzele komunističke vlasti čuvenom nacionalizacijom. Vraćeno je 45 ha zemlje na kome postoji i jezero koje je služilo ,,Ribarskom gazdinstvu“ (korisniku zemlje pre vraćenja), za eksploataciju ribe.Zemlja se nalazi jugoistočno od crkve na obodima Kladova prema vinogradima.

IKONOSTAS

Na mesto starog ikonostasa, napravljenog od dasaka i visokog oko 6,5 metara, 2011 –e god. postavljen je novi od hrastovog drveta. Nov ikonostas je urađen u duborezu.

Visina sa krstom je 5,1 metar a širina 5 metara. Ikonostas je radio Nebojša Jovanović,odnosno njegova radionica ,,Nelos“ iz Kragujevca a oslikavanje ikona sa zlatnim listićima na drvetu su oslikale monahinje ikonopisačke radionice manastira Svete Trojice iz Gornje Kamenice kod Knjaževca.

Kompletni radovi na ikonostasu su završeni 2013.god..Po ustaljenoj strukturalnoj podeli ikonostasa na tri zone i kladovski ikonostas prati tu podelu.

Резултат слика за crkva kladovo

Uz prestone ikone Gospoda i Bogorodice, na centralnim dverima su izobražene Blagovesti,na južnim dverima je ikona Sv. Arhangela Mihaila, a na severnim Sv. Vmuč. Georgije.

Srednju zonu ikonostasa zauzimaju scene velikih praznika: Rođenje Hristovo, Sretenje Hristovo, Krštenje Hristovo, Vaskrsenje Hristovo, Vaznesenje Hristovo, Preobraženje Hristovo.

Najvišu zonu ikonostasa čine: Veliki krst sa Raspećem Hristovim, uz prateće polukružne ikone Presvete Bogorodice i Sv. Jovana Bogoslova u formi sažetog deizisa.

 

O HRAMOVIMU PISAO PROTONAMESNIK DEJAN PAJIĆ, PAROH TREĆI KLADOVSKI
PROJEKAT MENADŽER – UREDNIK: NEVENKA ICIĆ

 

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta “Sačuvajmo pravoslavne svetinje Kladova“ koji je sufinansiran iz budžeta Kladova. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

IZVORtkmagazin
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here