Mnogi stanovnici Timočke krajine ne znaju da u kladovskoj crkvi mogu celivati mošti tri velika sveca.

U prelepoj crkvi posvećenoj Svetom Đorđu u Kladovu počivaju čestice moštiju trojice velikih Svetaca: Svetog Đorđa, Svetog Nektarija Eginskog i Svetog prvomučenika i Arhiđakona Stefana.

Čestice moštiju Svetog Đorđa i Svetog Nektarija Eginskog donešene su u kladovsku crkvu pre dve godine, a Svetog prvomučenika i Arhiđakona Stefana pre četiri godine.

Mošti trojice Svetaca nalaze se u moštaniku sa desne strane ulaska u crkvu, ispred ikone Svete Petke. Svi mogu prići i celivati ih.

Svake srede u večernjim satima, leti od 18 sati, a zimi od 17 sati, služi se Akatist Svetom Đorđu i Svetom Arhiđakonu Stefanu.

Četvrtkom uveče, u istom terminu, služi se Akatist Svetom Nektariju Eginskom. Za ovog Sveca kažu, a ima i pisanih dokaza, da leči od bolesti raka. Zbog toga na Akatistima njemu posvećenim često dolaze pacijenti koji se u kladovskoj klinici leče od karcinoma.

CRKVA SVETOG ĐORĐA U KLADOVU- ZAPOČEO ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ, ZAVRŠIO MILOŠ OBRENOVIĆ

Na mestu stare crkve u vreme Njegovog Visočanstva Aleksandra Karađorđevića i Episkopa timočkog Gospodina Gerasima (Stojkovića), započeta je gradnja nove crkve i to 1856. god. a završena u vreme Njegovog Visočanstva Mihaila Obrenovića 1862.godine, kada je bilo i osvećenje hrama.

Резултат слика за crkva SVETOG ĐORĐA KLADOVO kultura kladovofoto:kulturakladovo

Dimenzije hrama su sledeće: dužina 28 metara, širina 12,9 metara, visina sa krstom na zvoniku je 33 metra, a na kupoli 29 metara, visina slemena crkve je 16 metara.

Резултат слика за crkva SVETOG ĐORĐA KLADOVO ikone

foto:eparhija-timocka.org

 

KORIŠĆENA LITERATURA EPARHIJA-TIMOCKA
PROJEKAT MENADŽER – UREDNIK: NEVENKA ICIĆ

 

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta “Sačuvajmo pravoslavne svetinje Kladova“ koji je sufinansiran iz budžeta Kladova. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

IZVORtkmagazin
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here