Devet predmeta koje ne smete držati u automobilu

0
foto: pixabay

Sunčane naočare i bocu sa vodom  po navici držite u automobilu? Donosimo razloge zbog kojih bi se to trebalo promeniti i otkrivamo kojih to 9 predmeta ne smete držati, odnosno ostavljati u automobilu, naročito kada je napolju toplo

1. Lekovi

Većina lekova mora se držati na sobnoj temperaturi, a kada je napolju vruće temperatura u automobilu debelo premašuje onu sobnu. Vrućina neće lekove učiniti štetnima, ali može smanjiti njihovu efikasnost.

2. Elektronika

Osim što su vredni, elektronski uređaji poput laptopa, mobilnog telefona i USB-a sadrže informacije koje se mogu lako ukrasti. Ako se nađete u situaciji da morate ostaviti laptop ili mobilni bez nadzora, pazite da su informacije kodirane. Na taj način lopov neće moći videti informacije bez unošenja koda, koji je zavistan od lozinke potrebne da se uđe u uređaj. Kodiranje uređaja jača je zaštita koju je teško srušiti te je puno sigurnija od zaštite lozinkom.

3. Krema za sunčanje

Možda zvuči kontradiktorno, no aktivni sastojci u kremi uništavaju se na previsokim temperaturama. Ostavite li kremu sa zaštitnim faktorom u automobilu na velikoj vrućini to može umanjiti njenu efikasnost. Osim toga, zbog vrućine krema čak može da eksplodira i umrljati vam unutrašnjost automobila.

4. Boca sa vodom

Ostavite li plastičnu bocu s vodom u užarenom automobilu to može izazvati razvoj mikroorganizama u vodi štetnih za zdravlje. Zato u bočici uvek imajte svežu vodu.

5. Ručna torba

Ostavljanje ručne torbice ili novčanika na sedištu, odnosno na bilo kojem vidljivom mestu, pozivnica je kradljivcima da vam provale u automobil i ukradu torbu. Nema veze jeste li iz torbice maknuli sve vrednosti, lopovi ne znaju da u njoj nema ništa i vrlo verovatno će rizikovati.

6. Naočare

Zbog vrućine u automobilu plastični okviri na naočarima mogu se izvitoperiti, a metalni okviri mogu se toliko ugrejati da naočare postanu vruće i nemoguće za nositi. Ostavite li naočare (i one sa dioptrijom i sunčane) na vozačkoj tabli možete napraviti još veću štetu jer vetrobransko staklo može privući sunčeve zrake poput lupe.

7. Važni dokumenti

Nosite li sa sobom važne lične dokumente koje morate poslati poštom ili uništiti neka vam taj zadatak bude prioritet, odnosno izbegnite ‘vozikanje’ dokumenata u automobilu. Što pre izvadite te dokumente iz automobila to ćete biti sigurniji da vam ih niko neće ukrasti.

8. Pasoš

Nikada ne ostavljajte pasoš u automobilu kada putujete. Ukrasti nečiji identitet još je lakše s pasošem nego s vozačkom dozvolom. Sve dokumente koji sadrže naše identifikacione podatke morate smatrati vrednostima, isto kao što to činite sa, na primer, nakitom.

9. Vino

Ako treba da kupite vino, uradite to posle posla ili nakon što obavite sve dnevne zadatke. Ugreje li se boca previše, to može pokvariti ukus vina, a i tečnost može proširiti svoj volumen i početi curiti kroz čep ili izgurati malčice čep te tako kontaminiraju vino u boci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here