Foto: FB strana Манастир "Свете Тројице" Кладово / Манастирица

Manastir Svete Trojice u selu Manastirica je podignut u 14 veku i zadužbina je Svetog Nikodima Tismanskog koji se naselio u istočne krajeve Lazarevog carstva, a on je ujedno osnivač i manastira u Vratni, veliki trudbenik i borac za duhovni identitet srpskog naroda. Manastir u Manastirici je ostavio neizbrisiv trag u istoriji pružajući utočište princezi Oliveri, kćerki cara Lazara, nakon pogibije njenog supruga.

Međutim, Manastirica je stari manastir, koji sada nema već skoro ništa starog sem uspomene i predanja o njegovom postanku. Stari manastir je potpuno iščezao, a starine su ili nestale ili su se kojekude razvukle.

foto:FB strana Манастир „Свете Тројице“ Кладово / Манастирица

Neko vreme je manastir bio metoh manastira Bukova a njena crkva služila je kao parohijski hram selima: Manastirici, Davidovcu i Petrovom Selu.

Manastirica leži na malom planinskom potoku Šajna u ključkom namesništvu, oko dvadeset kilometara udaljen od Kladova prema zapadu. Po predanju manastir je osnovao Sveti Nikodim tismanski pod kraljem Milutinom i u njemu je po jednom starom narodnom predanju kćer kneza Lazara koja je bila udata za Bajazita turskog vladara, posle njegovog poraza i pogibije u bitci kod Angore od strane Tamerlana, našla utočište bežeći sa istoka. Sem toga za ovaj manastir je vezano ime Radul-bega, onoga koji je poznat kao ktitor Lapušanjske crkve. Po tome treba da je Radul-beg obnovio i izmalao manastir Manastiricu, zamenivši joj i patrona crkve Presveta Bogorodica za Svetu Trojicu.

Фотографија корисника Манастир "Свете Тројице" Кладово / Манастирица

foto: FB strana Манастир „Свете Тројице“ Кладово / Манастирица

Stara crkva služila je do sedamdesetih godina devetnaestog veka. Tada je svod na crkvi prepukao i sredina njena se srušila. Usled toga je manastir bio zatvoren i gotovo sasvim zapusteo.

Godine 1900. na mestu stare podignuta je nova crkva zauzimanjem Arhimanadrita Gavrila i dobrovoljnim prilozima okolnih sela.

Budući da se građevina hrama nalazi na nestabilnom terenu koji je porozan i isprepletan podzemnim vodama, istu sudbinu doživeo je danas i hram iz 1900. godine svod je popustio i njegova se konstrukcija srušila u sredinu crkve i potpuno onesposobila hram za bilo kakvo Bogosluženje.

Doborovoljnim prilozima meštana okolnih sela i šire okoline nastoji se na tome da se crkva renovira, za šta već postoji i detaljan projekat i studija zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

Sada je Manastirica živ manastir. Iguman manastira je jeromonah Justin. Manastir ima i svoju FB stranicu Манастир „Свете Тројице“ Кладово / Манастирица

Фотографија корисника Манастир "Свете Тројице" Кладово / Манастирица

 

KORIŠĆENA LITERATURA EPARHIJA-TIMOČKA

PROJEKAT MENADŽER – UREDNIK: NEVENKA ICIĆ

 

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta “Sačuvajmo pravoslavne svetinje Kladova“ koji je sufinansiran iz budžeta Kladova. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here