Kladovo, foto:centarzaedukaciju

Kladovo je u svojoj istoriji uvek bio kao zasebna parohija, samo su mu se kroz istoriju pridodavala i druga okolna sela koja su potpadala pod kladovsku parohiju.1http://media.popis2011.stat.rs/2011/prvi_rezultati.pdf.

Da bismo upoznali parohiju Kladova, najpre nešto o ovom gradu, stanovništvu, prirodnim lepotama…

Grad Kladovo se nalazi na samoj obali Dunava i uz kopnenu saobraćajnicu kojom se severozapadni delovi zemlje preko Beograda i južni preko Niša,na graničnom prelazu kod HE“Đerdap“,povezuje sa istočnom Evropom.

Ukupna površina opštine Kladovo iznosi 630 km2 i zahvata oblast Ključ (deo Vlaško-pontijskog basena),koji se naziva po velikom dunavskom meandru,koji Dunav po izlasku iz Đerdapske klisure formira.Od prirodnih lepota ovog kraja,nemoguće je a ne spomenuti Đerdapsku klisuru.

Reč Đerdap potiče od staropersijske reči Girdap,što označava vrtlog.Ceo svet,nimalo slučajno ovu klisuru naziva “Gvozdena vrata“ i zaista je puna gvozdenih vrata i vrtloga.Pod Đerdapom se podrazumeva:najdublja,najlepša i najveća klisura Evrope,koja odvaja banatske planine od planina istočne Srbije i spaja Panonski sa Vlaško-pontijskim basenom.
Kladovo je podignuto na mestu gde je nekada bilo praistorijsko naselje, a zatim vojno-civilni rimski logor Zanes.

Kao slovensko naselje u 12 veku na ovom prostoru se pominje Novigrad,da bi se od 1524 godine sve više pominjao kao utvrđenje “Fetislam“,koje su Turci podigli početkom 16 veka.

Pod današnjim imenom Kladovo se prvi put pominje u jednom austrijskom vojnom dokumentu, u kome je zabeležen napad hajduka iz Vlaške na grad 1596 god.Kladovo je 1784 god.imali 140 turskih i 50 hrišćanskih kuća,6 hanova i 5 kafana, a stanovnici su mu bili Turci,Srbi iVlasi.Kladovo je predato Srbiji na upravu 19 aprila 1867 god. kada su knezu Mihailu Obrenoviću predati ključevi još pet utvrđenja u Srbiji.

Od istorijskih znamenitosti ovog kraja mora se pomenuti “Trajanov most“,sagrađen 104 god.po zamisli Apolodorusa Sirijskog,na 20 stubova i 1127 metara rastojanja od dačkog do mezijskog potpornog stuba,od čega preko samog rečnog korita 1071 metar.

foto:wikipedia

Danas postoje samo ostaci ovog nekada impozantnog mosta.Takođe se mora spomenuti i “Trajanova tabla“,koja se nalazi urezana na isklesanoj steni u Đerdapskoj klisuri,arheološko nalazište “Dijana“,nedaleko od HE“Đerdap“ i na samom ulazu u Kladovo iz pravca Donjeg Milanovca,na obali Dunava stoje ostaci turskog utvrđenja “Fetislam“.

 

 

PISAO PROTONAMESNIK DEJAN PAJIĆ, PAROH TREĆI KLADOVSKI
PROJEKAT MENADŽER – UREDNIK: NEVENKA ICIĆ

 

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta “Sačuvajmo pravoslavne svetinje Kladova“ koji je sufinansiran iz budžeta Kladova. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here