ZIDNO SLIKARSTVO PRAVOSLAVNOG HRAMA U KLADOVU

ovaj hram je bio oslikan devedesetih godina. Oslikavanje su izvršili 1991 –e god.ikonopisci iz Ukrajine Evgenije, sa pomoćnicima Valerijem i Aljošom.

Međutim, usled lošeg kvaliteta radova i materijala, freske su na kraju blagoslovo Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog Gospodina Justina, prekrečene.Danas u hramu ne postoji zidno slikarstvo.

RIZNICA I MOBILIJAR

Kao najvažniju relikviju ovaj hram čuva omofor Svetog Arsenija dobijen iz manastira Ždrebaonik 2014 god.Pored omofora, u lađi hrama se nalaze i delovi moštiju Sv. Georgija, Sv. Prvomučenika i Arhiđakona Stefana i Sv. Nektarija, svetitelja kome se molimo i čitamo akatist svakog četvrtka za isceljenje od raka.

Hram bi bio još bogatiji svojom riznicom da nije u dva navrata pokraden deo inventara.Prvi put su pokradena venčala, srebrni čiraci ito 1996 –e god. a 2006 –e god. je pokradeno Sveto Jevanđelje i srebrni Sveti sasudi.

Jevanđelje jepronađeno 2013 –e god.na smetlištu sela Prahovo i vraćeno, a Sveti sasudi nikada nisu pronađeni.

U ovom hramu se čuvaju vrlo vredne ikone koje su slikane na platnu, od kojih je najstarija ikona Svetog Georgija iz 1867 god. Takođe, postoje i veliki broj ikona sa kraja 19 veka i sa početka 20-og veka na kojima su izobraženi pojedini Gospodnji praznici i svetitelji od kojih bi izdvojili ikonu Rođenja Hristovog iz 1907 god.prilogom trgovca Nikole Nikoljaveća, i ikonu Svetog cara Konstantina i carice Jelene iz 1884 prilogom Ane Nikolajević.

Сродна слика

Od ostalih vrednosti mora se spomenuti da su umesto starih tronova prinovljeni novi izrađeni u duborezu od hrastovog drveta, prilogom Dušana Perovića iz Kladova. Ikonu Bogorodice na Bogorodičinom tronu su oslikale monahinje manastira Svete Trojice kod Knjaževca.Staritronovi su imali zajedničku drvenu pozadinu i dvostepenu bazu, blago izvijene noge, naslone za ruke, malo jednostavnog pozlaćenog ukrasa i obojeni braon bojom.

Nažalost usled crvotočine i truljenja drveta na tronovima od njih su posle zamene novim ostali samo krstovi sa grbovima. Prinovljen je i nov Hristov grob, takođe izrađen u duborezu od hrastovog drveta,prilogom Momčila Marinovića. Inače sve duborezačke radove u hramu je izradila radionica ,, Nelos “ iz Kragujevca. U hramu je početkom 2014 –e god. postavljen i nov polijelej (horos sa lusterom) izrađen u kombinaciji kovanog gvožđa i drveta u duborezu, prečnika 3,2 metra, zajedničkim prilogom Dimitrija Stojanovića i sveštenstva ovog hrama.

Novim enterijerom hrama mnogi iskazuju svoje iskreno oduševljenje.
Od bogoslužbenih knjiga u hramu se čuvaju stari Mineji i Oktoisi.Takođe se čuva i stari Srbljak a vredno pomena su i žitija za svaki mesec.Novo Sveto Jevanđelje u izdanju Svetog sinoda, je okovano i pozlaćeno a vredno pomena su i dva pozlaćena kompleta Svetih sasuda.

IZVORtkmagazin
PODELI

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here