Žarko Jovanović, foto:kurir.rs
Žarko Jovanović optužuje rukovodstvo RTB Bor s Blagojem Spaskovskim na čelu da ne pazi na bezbednost i da su odgovorni za 182 povrede za godinu dana.
– Naredili su mi da čistim mašinu, ali da ne smem da je isključim kako proizvodnja ne bi stala. Viknuli su da gurnem šipku što dublje kako bih skinuo naslage koncentrata, a onda mi je mašina samlela ruku!Ovako za Kurir počinje svoju priču Žarko Jovanović (34), bivši radnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor, kome je prošlog novembra mašina u Topionici otkinula ruku iznad lakta dok je čistio dozator kod fleš-peći:
– Najteže mi bude kad me deca pitaju: „Tata, kad će ruka da ti poraste?“
Posle tragedije Žarku, ocu dečaka od pet i devojčice od dve godine, ostatak ruke hirurški je obrađen na VMA.

– Ni dinar odštete nisam dobio od firme, iako sam njihovom krivicom ostao potpuni invalid do kraja života. Čišćenje mašina nije uopšte bio moj posao, a kamoli da se to obavlja dok topionica radi punom parom! Nekoliko dana pre moje nesreće ista mašina je otkinula ruku i mom kolegi. Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski obećao mi je da će mi zaposliti ženu, da nam dvoje dece ne umre od gladi. To se do dan-danas nije desilo, a ja nemam para ni za protezu za ruku – kaže Jovanović.

On optužuje rukovodstvo da ne vodi računa o bezbednosti radnika i naglašava da je u poslednjih 10 meseci u RTB Bor troje radnika izgubilo ruku, jedan je poginuo, a desile su se 182 nesreće u kojima su zaposleni lakše ili teže povređeni. Neki su izgubili prst, neko je polomio ruku ili nogu…

Ljubiša Miljković, glavni poslovođa Borske jame i član Sindikata rudara Srbije, potvrđuje da je bezbednost očajna:
– Ovaj nesrećni čovek je izgubio ruku jer nije postojao prekidač kojim bi se isključile mašine! Ljudi rade na mestima na koje nisu raspoređeni po ugovoru i za koje nisu obučeni.

Direktor Blagoje Spaskovski  nije odgovarao na pozive Kurira, kao ni na poruke s konkretnim pitanjima, a na više telefona naznačenih na sajtu kompanije niko se nije javljao.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here