Ilustracija

U kineskim prodavnicama širom Srbije prodaju se kancerogene šnale za kosu, pokazalo je istraživanje čak 18 evropskih organizacija!

 Kako je napomenuto u izveštajima, ove šnale sadrže opasno jedinjenje PBDE, prepuno broma, koje pored karcinoma izaziva hormonske poremećaje, posebno štitne žlezde, a može da prouzrokuje i prekid trudnoće.

Jasminka Ranđelović iz organizacije „AlHem“, koja je učestvovala u ovom istraživanju, kaže da je od ukupno pet testiranih proizvoda iz Srbije najproblematičnija šnala za kosu od reciklirane plastike, kupljena u kineskoj radnji. Ovu šnalu svakodnevno koristi veliki broj devojčica i žena u Srbiji.

 U svih pet proizvoda kupljenih u Srbiji koji su testirani pronađeno je jedinjenje PBDE, ali je u šnalama za kosu uočena baš visoka koncentracija ovog toksičnog jedinjenja. Takođe, problematične su i dečije igračke „transformers borbeni avion“, koje su kupljene u kineskoj radnji. Analize su pokazale da u njima ima skoro dvostruko više otrovnog jedinjenja nego što bi smelo – objašnjava Ranđelovićeva i dodaje:

– Koliko je PDBE opasan najbolje govori to da ometa rad endokrinog sistema, posebno štitne žlezde, utiče na razvoj mozga i izaziva dugoročna neurološka oštećenja. Istraživanja ukazuju da izloženost ovom opasnom jedinjenju može biti povezana i sa slabijom pažnjom i hiperaktivnošću kod dece.

Sa njom je saglasan i profesor na Hemijskom fakultetu Petar Pfendt, koji napominje da je PBDE kancerogeno jedinjenje koje može da izazove čak i rak polnih organa.
– To je zapravo crna tvrda plastika od koje se pravi sve i svašta, a između ostalog i šnale i igračke. Ovo jedinjenje isparava u malim količinama, ali konstantno, pa je veoma toksično i loše po zdravlje. Posebno bi trebalo da ga izbegavaju trudnice i mala deca jer su oni najosetljiviji. Takođe, ova jedinjenja su kancerogena i mogu prouzrokovati pojavu raka polnih organa i kod muškaraca i kod žena. PBDE treba izbegavati, ali se proizvođači na to ne obaziru – objašnjava Pfendt.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović ističe da država mora pod hitno da se pozabavi ovim problemom.
 Mi smo već upozoravali da se na tržištu u Srbiji mogu kupiti opasni proizvodi poput ovih. Najveći problem je što se to u Srbiji nedovoljno kontroliše, pa država treba ozbiljno da se pozabavi ovim problemom – kaže Papović.

Šta sve može da izazove PBDE u šnalama:

* hormonske poremećaje
* karcinom reproduktivnih organa
* dugoročna neurološka oštećenja
* slabiju pažnju i hiperaktivnost kod dece
* prekid trudnoće

IZVORinformer
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here