foto:pixabay

Rešenjem Uprave za veterinu, 13. januara ove godine, područje i delovi lovišta „Ključ“ i „Živica“ na teritoriji  Kladova, lovišta „Miroč – Štrbac“ na delovima teritorija opština Kladovo, Majdanpek i Negotin, kao i delovi lovišta „Nacionalni park Đerdap“ i „Todorova reka“ na teritoriji opštine Majdanpek i „Negotinska krajina“ na delu teritorije opštine Negotin, proglašeni su zaraženim (inficiranim) područijem zarazne bolesti „Afrička kuga svinja“ kod divljih svinja.

Takođe, područje i delovi lovišta „NP Đerdap“, „Todorova reka“ i „Negotinska Krajina“, kao i lovište „Vratna“, koji se nalaze izvan područja koje je proglašeno zaraženim (inficiranim) područjem, kao i lovište „Deli Jovan“ koje je ustanovljeno na delovima teritorija opština Negotin, Bor i Zaječar, proglašeni su područijem visokog rizika (zaštitno područje intenzivnog lova).

Podsetimo, afrička kuga svinja potvrđena je najpre kod divlje svinje čiji je leš 3. januara pronađen u ataru Tekije na mestu zvanom „Topolov breg“, ali i kod divlje svinje koja je pronađena 8. janaura u ataru sela Kupuzište, između ovog kladovskog sela, Brze Palanke i susednog negotinskog sela Urovica. Nakon toga, evidentirani su i slučajevi Afričke kuge svinja u selima oko Dimitrovgrada.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here