foto:radiomagnum

Versko dobrotvorno starateljstvo Eparhije timočke, Narodni muzej u Zaječaru i Crveni krst, u saradnji sa maloprodajnim lancem „Maxi“ prodavnica, organizovali su humanitarnu akciju prikupljanja slatkiša i igračaka za decu korisnika Narodne kuhinje u Zaječaru. Naime, velika kutija napravljena od posebnog materijala, stajala je više od dva meseca u zaječarskom Maksiju, a zahvaljujući humanim građanima, kao i gostima grada, kutija je napunjena do vrha, čime je prikupljeno dovoljno slatkiša i igračaka za oko 100 mališana iz socijalno najugroženijih porodica.

„Dugo planirana akcija da se napravi jedan veliki „kontejner“ je konačno uspela. On će nam služiti za sakupljanje pomoći ne samo u Zaječaru, nego i u ostalim gradovima naše Eparhije. Ova akcija se realizovala od 12. februara, slave Verskog dobrotvornog starateljstva, Sveti Tri Jerarha, do kraja meseca marta, kutija je stajala u Maksi diskontu, gde su svi građani Zaječara i gosti grada koji su kupoval, mogli da ostave pakete i neke slatkiše, igračke za najugroženije. Ove godine je osmišljeno da ciljna grupa budu deca korisnika Narodne kuhinje u Zaječaru, i uspeli smo da napravimo bogatih 100-ak paketa. Ova akcija će biti nastavljena, ako bude bilo volje od strane Maxi diskonta i drugih trgovinskih lanaca, a sigurno hoće, pa ćemo nekoliko puta godišnje moći da je napravimo. Najlakše je bilo angažovati grad Zaječar, Eparhiju, preduzeća, ali poenta priča je bila ta da se angažuju svi građani, da oni uzmu učešće u humanitarnom radu i da ovoj deci, Vaskršnje praznike učinimo radosnijima, da se ne osećaju odbačenima i na tome ćemo predano raditi i u narednim godinama“, istakao je đakon Vuk Jovanović, sekretar Verskog dobrotvornog starateljstva u Eparhiji timočkoj i dodao:

„Mogu vam reći da su Zaječarci humani, s obzirom na to da se prvi put organizuje akcija, stvarno smo prezadovoljni i zahvalan sam onima koji su prepoznali ovu akciju“.

Narodni muzej se, u okviru projekta “Mili moja – dečija igračke od praistorije do danas“, priključio ovoj humanitarnoj akciji, a prema rečima nadležnih, ustanova je kupila i nove igračke za najugroženiju decu.

„Mi od decembra prošle godine realizujemo projekat „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“, i u okviru tog projekta smo imali i deo, kao društvena – odgovorna ustanova, da pomognemo deci koja su u lošem materijalnom položaju. Učestvovali smo u dizajnu i tehničkoj realizaciji kutije, zatim smo pravili prepisku sa Maxijem, mi smo skupili polovne igračke, a kao ustanova kulture smo kupili i nove igračke koje smo priložili u ovu kutuju za decu“, rekla je Suzana Antić iz Narodnog muzeja u Zaječaru.

Vladan Marković, sekretar zaječarskog Crvenog krsta se zahvalio Muzeju, Eparhiji timočkoj, Maksiju i građanima koji su učestvovali u ovoj humanoj  akciji, napomenuvši da su ove godine paketići namenjeni deci do 10 godina. Takođe, prema Markovićevim rečima, sva ona deca koja danas nisu preuzela paketiće,  moći će to, zajedno sa roditeljima, da učine i narednih dana u prostorijama Crvenog krsta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here